Оливин, Перидот, Хризолит

Перидотът повишава смелостта и самоувереността, избистря ума, успокоява при напрежение и стрес.

Три имена, един кристал 🙂 с прекрасен зелен цвят. Наричали са го “Златен камък”, възприемали са го като кристал на Слънцето.

Перидотът е защитен камък за аурата, а в древността се е смятало, че прогонва злите духове. Той е мощен неутрализатор и помага за освобождаване на токсини във физическото тяло.

Перидотът е камък за ново начало. Носим го, когато имаме нужда да отхвърлим стари, заучени модели на поведение, които сме възприели в детството, но вече не са полезни за нас. 

С този кристал лесно ще открием негативните хора. Той предпазва от негативните мисли на околните и преобразува негативността в положителна енергия.  Най-общо казано – защитава от емоционални вампири.

Твърди се, че перидотът облекчава чувствата на ревност, негодувание, злоба и гняв. С него по-лесно ще преодолеем умората и стреса. Повишава увереността и правилната самооценка. Влияе на самочувствието така, че да привлечем по-лесно късмет, любов и богатство. Цветът на кристала е зелен – а това е цветът на изобилието, природата, парите. За привличане на повече богатство  често се съчетава с цитрин.

В литотерапията се използва при лечението на очите и укрепването на зрението, при лечение на заболявания на червата, далака и жлъчката, за намаляване на болката при раждане, при болезнен цикъл – достатъчно е да се държи кристалът близо до тялото за успокояване на спазмите. Има много укрепваща енергия върху физическото тяло. Засилва метаболизма и влияе добре на кожата.

Кристалът се използва при медитация и за изчистване на аурата. За балансиране на сърдечната чакра, комбинираме перидот с розов кварц и родохрозит. Съчетанието на перидот и амазонит защитава аурата.  За балансиране на слънчевия сплит, комбинираме перидот с цитрин, или жълт топаз. Така се изчистват стари, застояли енергии.

Перидотът е отличен кристал за съчетаване с други кристали. Може да бъде програмиран. Прави се по следния начин – дръжте почистения кристал в ръката си и му изпращайте мислите си за това, което искате да постигнете. Мислите ви трябва да са положителни, ясни и ги изразявайте в сегашно време. Няколко пъти през деня дръжте кристала и му изпращайте мислите си.

Перидотът се изчиства, като се държи под течаща вода. Ако искате да го заредите, го дръжте на слънчева светлина за няколко часа. Друг начин за пречистване и зареждане е с дим от градински чай или като го заровите в земята за кратко време.

Перидотът абсорбира негативните енергии около нас и за да ни е полезен, трябва да го чистим по-често.

Въпреки доказаните лечебни свойства, естествените кристали и минерали не са лекарство и не могат да заместят съветите на медицинските специалисти. Ако имате притеснения относно физическото или психическото си здраве, свържете се с квалифициран медицински специалист.