Как да си направим сезонна (пролетна) декорация с вълна

В този виртуален урок ще разберете как да си направите пролетна декорация от вълна.


Творчеството с вълна се нарича плъсти и се прави по два различни начина – сухо плъстене – с игла, и мокро – с вода и сапун. В това видео показваме как  да си направим вълнени  цветя с формичка за сладки и игла за иглонабиване.

Необходимите материали:
Мека разноцветна вълна в подходящи цветове; специална игла за иглонабиване; ножичка; дунапренена подложка за предпазване на иглата, формички за сладки или пластилин – цветенца или изрязано  кръгче с височина 2 см. от ролки  домакинска и тоалетна хартия; прежда или тънко шнурче за свързване на елементите в гирлянд , и игла за шиене с дебело ухо
Спирт и тампонче памук за дезинфекция на иглата и пръстите при евентуално убождане.

За тези от вас, които искат да опитат, но нямат материали съм приготвила стартов комплект за творчество с вълна, който може да видите в сайта тук  стартов комплект

Цветята, които направим можем да аранжираме като гирлянд на прозореца, на стената, да прикрепим към истински клончета, да украсим като венче детска диадема за Цветница, да си направим брошки.

Истината е, че заниманието с вълна е изключително приятно и за децата и за възрастните. Работата с вълна успокоява – препоръчват заниманието като арт терапия, но и уморява едновременно. В процеса на творчество участва цялото тяло – стегнато е, стойката е изправена, изисква се концентрация на вниманието заради убождане, очите също се изморяват. Заниманието е любимо на всички деца, с които съм работила и е предпочитано, защото дава полет на фантазията. И на всички им се получава. При сплъстяването няма как да сбъркате, ако знаете какво точно искате да направите с вълната.
Гледайте видеото, спирайте, връщайте и творете!

Благодаря, че сме заедно, макар и дистанцирани.

Б.