Клуб по ръкоделие – трислойна маска за деца и възрастни

Във времена на пандемия и риск от заразяване няма как да се срещаме за работилници и ателиета. Тук показваме как да си направим Трислойна маска с джоб, подходяща за деца и възрастни. Практична,  удобна и хубава.

Необходими материали за една маска:

  • Памучен плат с предпочитан от вас десен, или който ви отива, с размери 35х35 см или колкото разгъната салфетка;
  • Подлепващо платно и  ютия;
  • Ластик, за предпочитане плосък, макара с конци, подходящи за плата, ножица, карфици;
  • Шевна машина. Ако нямате – може да изпълните маската с ръчен шев.

Изтеглете кройките  и принтирайте във формат А4. Изрежете и наложете върху плата.

*Ако шиете маска за човек с по-широко лице, предвидете 1 см резерв от всички страни на всеки елемент. Ако шиете детска маска  за  4- 6 годишни  дечица- кройката е точна, режете без резерв.

След изрязването  на плата трябва да имате 2 обърнати с лице едно към друго части, които подлепете с подлепващото платно от опаковата страна на плата с ютия (внимавайте  да  не залепне платното към ютията); 1 неподлепена  част за вътрешността на маската и двете части  за  джоба.

Гледайте видеото. И шийте. Ако нямата машина, шийте на ръка. Може да стане и по-хубава.

Не е съвършено, но все пак е първият ми видео урок. Благодаря за разбирането.

Започваме с вътрешната част, която ще е до лицето ни -зачистваме с тегел двете малки части, които са с номер 1 на кройката и оформяме джобчето. Двете части оформят прорез. Закрепяме с карфица.

Съединяваме джоба и третото парче по заоблената част с тегел. Вътрешната част е готова.

Лицето на маската – налагаме двете еднакви подлепени части с лицето на плата едно към друго и шием по заоблената част. Зачистваме с малки прорези с ножицата. Обръщаме с лице към нас и правим тегел, с който оформяме заоблената част на маската.

Събираме двете части на маската с лице едно към друго и ги закрепваме с карфици. Зашиваме по обиколката на цялата маска  Изрязваме неравностите, зачистваме и в ъглите на маската. Обръщаме я през джоба. Оправяме ъглите и заоблените части на маската.

Може да поставите ластика още когато съединявате външната и вътрешната част с тегел по цялата обиколка. За всяка страна на маската ви е необходимо парче с дължина 12-16 см, в зависимост за кого е маската – за възрастен човек с широко лице може да е необходима по-голяма дължина. В този случай трябва да закрепите с карфици двата края на ластика към двата ъгъла и от двете страни на маската. При този начин на зашиване ластикът остава между двата слоя на маската.

Другият начин за поставяне на ластика е този, който показвам във видеото. Правим подгъви в двата края на маската, за да поставим ластик според нашия размер, чрез  безопасна игла, кука или фиба. Връзваме или зашиваме ластика и вкарваме възела в подгъната част, за да не се вижда.

Маската покрива добре цялото лице – носа, до ушите и обхваща брадичката. Перете и гладете маската след употреба. Най-добре си направете няколко.

Благодаря, че сме заедно в дни на изолация. Надявам се първият ми видео урок да е полезен за вас.

Пазете се и бъдете здрави!