Как да се грижим за плетените аксесоари

Как да се грижим за плетените аксесоари, особено за тези, които имате от Съкровищницата на Бриги.

Хубавото плетиво освен че е красиво, топли през зимата и държи хладно блез лятото, си има малки тайни. Първо – плетенето е бавен процес. Особено когато е ръчно. Второ – хич не е евтино. Качествените плетива съдържат в състава си влакна от вълна, памук, коприна, лен, а напоследък /заради пералните и сушилните / и много изкуствени влакна. Или направо са си рециклирани и много напоследък – полиестерни и акрилни. Тук ще наблегна на качественото плетиво, изработено от качествена, с естествен произход прежда. Плетивата в Съкровищницата съдържат над 50% вълна и малък процент изкуствени влакна. Визирам шапките с плетеници и шаловете, плетени на пръсти. Естестевно има и шапки от фина 100% мериносова вълна, изработена специално за шапки и облекла за бебета и деца, които не боцкат и не дразнят кожата.

Плетивата от синтетика се наелектризират. Имат и още кусури, но няма да задълбаваме в темата. Когато купувате, питайте ,от каква прежда е изработено изделието. Хубаво е, когато си го получите (от куриер) да го прегледате веднага за наличието на изпуснати бримки, недобре прибрани възли и краища на преждата, не добре пришити копчета, помпони и украсителни елементи. Хубаво е това да го направите и в магазина, когато купувате конфекция – там е важно да четете етикетите. Защото на тях е написано как да се грижим за съответната дреха.

Когато плетивото е ръчно изплетено, клиентът няма как да знае какво е пишело някога на някакъв си етикет на преждата… А и ние като “производители” т.е. плетящи, не се грижим достатъчно за да осигурим тази информация на клиента. И така, скъпият ръчно плетен пуловер, който се суши на закачалка се развисва и става 3 номера по-голям, шапката, извадена от пералнята – става на главата на големия мечок в детската, половера на татко става за половер на бебето…

Препоръчвам да си поръчвате и да носите естествени, дишащи материи от лен, памук, коприна, кашмир, алпака, мохер, вълна… И да се грижите за тях, за да ги имате и да ги носите.

Моля, запомнете: Плетивата ПО ПРИНЦИП НЕ СЕ

  • Перат в пералня (само някои на програма за вълна)
  • Не се сушат в сушилня (защото се степват и намачкват)
  • Не се избелват
  • Не се центрофугират
  • Не се носят на химическо
  • Не се гладят (или ако вече сте направили тежки гънки в центрофугата, се гладят на слаба ютия, през кърпа)

Как да се грижите за тях:

Естествените влакна в преждите са като човешката коса. Препоръчвам плетените вълнени аксесоари и дрехи да се перат с ШАМПОАН.

Как да си изперете плетена шапка:

Направете в леген шампоанен разтвор с топлина на водата не повече от 30 градуса. Натопете шапката/шала и оставете да покисне 5-10 минути. Размачквайте плетивото, не търкайте, не усуквайте и не дърпайте. И не провесвайте докато перете. Сменете водата с чиста хладка вода и изплакнете. Пак сменете водата и плакнете. Накрая при изплакването може да добавите антистатик и омекотител. Когато сметнете, че е изпрано, вземете шапката/шала в шепи и стискайте, без да усуквате, докато отцедите повечето вода. После поставете шапката /шала върху хавлиена кърпа, навийте на руло кърпата и натискайте докато хавлията попие водата. И след това оправете формата на шапката/шала/плетивото и го оставете да съхне в хоризонтално положение върху друга хавлиена кърпа, до пълното изсъхване. Да, отнема 1-2 дни, докато изсъхне напълно. Не ползвайте парното, радиатора и печката, защото плетивото ще стане на петна, ще изгори, може и беля да си съставите. На съкровищните (моите) шапки помпонът когато изсъхне го разрошете, може и да го срешите с едър гребен, за да стане пухкав.

Ако има измъкнати конци в плетивото, не ги режете. Промъкнете изтеглената нишка от опаковата страна и с кука/игла, шишче, с леко издърпване – коригирайте големината на бримките.

Ако по вашата /ръчно или машинно/ плетена дреха са се образували топченца от влакна – отстранете ги с помощта на самобръсначка, като докато бръснете топченцата, внимавате да не прекъсвате нишките на преждата.

Много е хубаво след зимния сезон, при смяна на дрехите в гардероба с летни, да сгънете хубаво изпраните плетива и да ги поставите в найлонова торба, в която има “нещо” против молци, по ваш избор – платнена торбичка с прясна лавандула, ароматизатор, или препарат против молци. Също е много хубаво след летния сезон/който напоследък свършва след октомври/ да извадите плетивата и да ги проветрите, преди да ги носите. Не вакуумирайте пликовете с плетени дрехи и аксесоари.

Ако правите всичко това, ще си носите любимите шапка, шал, ръкавички и плетени облекла дълго-дълго време. А ако имате по някакво стечение на обстоятелствата /незнание или случайност/ някакво степано в пералнята плетиво, не го изхвърляйте 🙂 скоро ще публикувам тук видео урок с идеи за рециклиране и ще ви очаквам там, за да не изхвърляте, а да проявите въображение и сръчност.

Обичам ви и благодаря, че прочетохте до края моите съвети за вашите плетени зимни съкровища.

Б.

Плетени аксесоари от нашия магазин